A KizmanTravel.com
csoport tagja

My status
Szálláskeresés
Úticél:
Érkezési dátum:
Távozási dátum:
Nem tudom érkezésem / távozásom dátumát

Csodák Palotája

Csodák Palotája
Csodák Palotája
2020 január 07 - 2020 február 15

Csodák Palotája!A természettudományok - s azokon belül is elsősorban a fizika - felejthetetlen, legendás hírű népszerűsítője Öveges József volt, aki sokszor álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók a "világ érdekes" jelenségei közül nagyon sokkal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek, kedvükre kísérletezhetnek, s "megérinthetik a tudományt". Öveges József ezt a képzeletbeli házat a CSODÁK PALOTÁJÁNAK nevezte.

Öveges József professzor úr, a legendás fizikatanár régi álma volt egy olyan hely, ?tudományos játszóterem" megnyitása, ahol kíváncsi gyerekek és felnőttek szabadon kísérletezhetnek, kedvükre ismerkedhetnek a tudomány izgalmas világával. Nevet is adott neki: Csodák Palotája. ?Én a megszállottja vagyok annak, hogy másoknak szellemi örömöt okozzak. A meglátás, a tudásgyarapítás örömét és boldogságát akarom egyszerű kísérleteimmel mindenkinek megszerezni" - vallotta. Neki azonban sajnos nem sikerült létrehoznia egy ilyen intézményt, de a gondolat a 90-es évek elején újra életre kelt.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) akkori főtitkára, Ferenczi György szilárdtest-fizikus - az időközben megvalósult külföldi példákon felbuzdulva - felkarolta az ötletet, és nekilátott megszervezni egy ilyen intézmény megvalósítását. Az ő kezdeményezésére ítélt meg egy jelentős összeget a program elindítására az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, majd csatlakozott a tervhez Rubik Ernő, akinek támogatása és nemzetközi tapasztalatai révén - Ferenczi György korai halála ellenére - a Csodák Palotája ügye tovább haladt előre, a megvalósulás felé.

Az ELFT és a Rubik Nemzetközi Alapítvány 1993-ban - a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával - létrehozta a Budapest Science Centre Alapítványt (BSCA), most már azzal a céllal, hogy létrehozzon egy állandó interaktív tudományos kiállítást, a Csodák Palotáját. A program vezetésével Kádár Edit mérnököt bízták meg, aki nemzetközi tájékozódás és tapasztalatszerzés után egy kis csapat élén megkezdte odaadó munkáját, amelynek eredményeként már a következő évben megrendezésre került az első időszaki kiállítás. Ezt újabb és nagyobb időszaki kiállítások követték, s ezek végül megteremtették az alapját az 1996-ban megnyílt állandó interaktív bemutató létrehozásának.

www.csopa.hu